Zakażenie Listerią to choroba bakteryjna przenoszona przez żywność, która może być bardzo poważna dla kobiet w ciąży, osób powyżej 65 roku życia i osób z osłabionym układem odpornościowym. Najczęściej jest to spowodowane poprzez spożywanie niewłaściwie przetworzonych wędlin i niepasteryzowanych produktów mlecznych.
Zdrowi ludzie rzadko chorują z powodu infekcji listerią, ale choroba może być śmiertelna dla nienarodzonych dzieci, noworodków i osób z osłabionym układem odpornościowym. Szybkie leczenie antybiotykami może pomóc w ograniczeniu skutków infekcji listerią.
Bakterie Listeria mogą przetrwać chłodzenie, a nawet zamrażanie. Dlatego ludzie, którzy są bardziej narażeni na poważne infekcje, powinni unikać spożywania pokarmów, które najprawdopodobniej zawierają bakterie listerii.
Objawy Listeriozy
Jeśli rozwinie się infekcja listerią, możesz mieć:
- Gorączka
- Dreszcze
- Bóle mięśni
- Mdłości
- Biegunka
Objawy mogą pojawić się kilka dni po zjedzeniu skażonej żywności, ale może upłynąć 30 dni lub dłużej, zanim pojawią się pierwsze oznaki i objawy infekcji.
Jeśli infekcja Listerią rozprzestrzeni się na układ nerwowy, objawy mogą obejmować:
- Ból głowy
- Sztywna szyja
- Zamieszanie lub zmiany w czujności
- Utrata równowagi
- Drgawki
Objawy w ciąży i u noworodków - Listerioza
W czasie ciąży infekcja Listerią może powodować tylko łagodne objawy u matki. Konsekwencje dla dziecka mogą być jednak katastrofalne — dziecko może umrzeć w łonie matki lub mieć zagrażającą życiu infekcję w ciągu kilku dni od narodzin.
Oznaki i objawy infekcji Listerią u noworodka mogą być subtelne, ale mogą obejmować:
- Małe zainteresowanie karmieniem
- Drażliwość
- Gorączka
- Wymioty
- Trudności w oddychaniu
Kiedy iść do lekarza?
Jeśli zjadłeś jedzenie, które zostało wycofane z powodu epidemii listerii, obserwuj oznaki lub objawy choroby. Jeśli masz gorączkę, bóle mięśni, nudności lub biegunkę, skontaktuj się z lekarzem. To samo dotyczy choroby po zjedzeniu potencjalnie skażonego produktu, takiego jak żywność z niepasteryzowanego mleka lub słabo podgrzane hot dogi lub wędliny.
Jeśli masz wysoką gorączkę, silny ból głowy, sztywność karku, dezorientację lub wrażliwość na światło, poszukaj pomocy medycznej. Te oznaki i objawy mogą wskazywać na bakteryjne zapalenie opon mózgowych, zagrażające życiu powikłanie infekcji listerią.
Źródło pochodzenia listeriozy (listerii) - jak można się zarazić
Bakterie Listeria można znaleźć w glebie, wodzie i odchodach zwierząt. Ludzie mogą zarazić się, jedząc:
- Surowe warzywa, które zostały skażone z gleby lub ze skażonego obornika używanego jako nawóz
- Zanieczyszczone mięso
- Mleko niepasteryzowane lub żywność wyprodukowana z mleka niepasteryzowanego
- Niektóre przetworzone produkty spożywcze — takie jak miękkie sery, hot dogi i wędliny, które zostały skażone po przetworzeniu
- Nienarodzone dzieci mogą zarazić się listerią od matki.
Czynniki ryzyka
Kobiety w ciąży i osoby o słabym układzie odpornościowym są najbardziej narażone na zakażenie listerią.
Kobiety w ciąży i ich dzieci
Kobiety w ciąży są znacznie bardziej podatne na infekcje listeriozą niż inne zdrowe osoby dorosłe. Chociaż infekcja Listerią może powodować tylko łagodną chorobę u kobiet w ciąży, konsekwencje dla ich dzieci mogą obejmować:
- Poronienie
- Przedwczesny poród
- Potencjalnie śmiertelna infekcja po urodzeniu
Osoby ze słabym układem odpornościowym - ta kategoria obejmuje osoby, które:
- są starsze niż 65
- mają AIDS
- Otrzymują chemioterapię
- Masz cukrzycę lub chorobę nerek
Komplikacje listeriozy
Większość infekcji listerią jest tak łagodna, że może pozostać niezauważona. Jednak w niektórych przypadkach infekcja Listerią może prowadzić do zagrażających życiu powikłań, w tym:
- Uogólnione zakażenie krwi
- Zapalenie błon i płynu otaczającego mózg (zapalenie opon mózgowych)
Zapobieganie listeriozie
Aby zapobiec zakażeniu listerią, postępuj zgodnie z prostymi wytycznymi dotyczącymi bezpieczeństwa żywności:
- Utrzymuj rzeczy w czystości. Dokładnie umyj ręce ciepłą wodą z mydłem przed i po obróbce lub przygotowywaniu jedzenia. Po ugotowaniu użyj gorącej wody z mydłem do umycia sztućców, desek do krojenia i innych powierzchni do przygotowywania żywności.
- Obieraj surowe warzywa bądź czyść surowe warzywa szczotką do szorowania lub szczotką do warzyw pod dużą ilością bieżącej wody.
- Dokładnie ugotuj jedzenie. Użyj termometru spożywczego, aby upewnić się, że potrawy z mięsa, drobiu i jajek są ugotowane w bezpiecznej temperaturze.
Środki ostrożności dla osób szczególnie zagrożonych listeriozą
Jeśli jesteś w ciąży lub masz słaby układ odpornościowy, zachowaj szczególną ostrożność w przypadku listerii. Podejmij dodatkowe środki ostrożności w przypadku tych rodzajów żywności:
- Sery miękkie i sery po meksykańsku. Nie jedz miękkich serów, takich jak feta, brie, ser Camembert lub ser pleśniowy, ani serów w stylu meksykańskim, takich jak queso blanco i queso fresco, chyba że z opakowania jasno wynika, że produkt został wyprodukowany z mleka pasteryzowanego.
- Hot dogi i wędliny. Unikaj ich, chyba że zostaną ponownie podgrzane, aż będą gorące. Trzymaj płyn z opakowań hot dogów z dala od innych produktów spożywczych, przyborów i powierzchni do przygotowywania żywności. Po pracy z tymi produktami umyć ręce.
- Pasty mięsne. Nie jedz schłodzonych past mięsnych. W puszkach — co oznacza, że można je bezpiecznie przechowywać w temperaturze pokojowej — pasty mięsne są dopuszczalne. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
- Wędzone owoce morza. Produkty te mogą być oznaczone jako nova style, lox, kippered lub jerky. Można je jeść w gotowanych potrawach. Dopuszczalne są wędzone owoce morza w puszkach.
- Kiełki surowe lub lekko ugotowane. Dokładnie ugotuj wszelkiego rodzaju kiełki.
Źródło
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/listeria-infection/symptoms-causes/syc-20355269
Jeśli chcesz przeczytać inne ciekawe poradniki i wpisy kliknij linki poniżej
Czy zimna woda może zabić plemniki - pogorszyć nasienie męskie?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz