środa, 23 sierpnia 2023

Dlaczego warto jeść pomidory (na jakie dolegliwości pomagają)?

 Pomidory to smaczne i zdrowe warzywa, które mają wiele korzyści dla organizmu. Według mojego wyszukiwania w sieci, pomidory pomagają na takie choroby i dolegliwości jak:

  • Choroby układu krążenia, nadciśnienie i miażdżyca – pomidory zawierają likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem i chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniem. Likopen obniża także poziom złego cholesterolu i zapobiega zatorom .
  • Nowotwory – pomidory zawierają także inne związki antynowotworowe, takie jak witamina C, beta-karoten, flawonoidy i kwas chlorogenowy. Te związki hamują rozwój komórek rakowych i zapobiegają mutacjom DNA . Szczególnie skuteczne są w zapobieganiu rakowi prostaty, piersi, trzustki i żołądka .
  • Problemy z układem pokarmowym, zaburzenia trawienia i choroba wrzodowa – pomidory zawierają pektyny i kwasy organiczne, które usprawniają pracę żołądka i jelit, łagodzą zgagę i nadkwaśność, a także leczą wrzody . Pomidory mają także działanie przeczyszczające i zapobiegają zaparciom .
  • Problemy ze skórą, włosami i paznokciami – pomidory zawierają witaminę A, biotynę i luteinę, które poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Pomidory nawilżają, odżywiają i regenerują skórę, zapobiegają jej starzeniu się i łagodzą podrażnienia. Pomidory wzmacniają także włosy i paznokcie, zapobiegając ich łamliwości i wypadaniu .

Pomidory można jeść na wiele sposobów: na surowo, gotowane, pieczone, duszone, marynowane lub jako sosy, zupy, sałatki lub koktajle. Pomidory są niskokaloryczne (18 kcal na 100 g) i bogate w błonnik, który zwiększa uczucie sytości i pomaga w odchudzaniu .

Które pomidory są najzdrowsze?

Pomidory to warzywa, które mają wiele korzyści dla zdrowia, niezależnie od ich koloru, kształtu czy wielkości. Jednak niektóre pomidory mogą być bardziej zdrowe niż inne, w zależności od ich zawartości składników odżywczych i biologicznie aktywnych .

Według mojego wyszukiwania w sieci, jednym z najzdrowszych rodzajów pomidorów są pomidory malinowe. Są to pomidory o ciemnoczerwonym kolorze i mięsistej konsystencji, które mają wyjątkowo wysoką zawartość likopenu – silnego przeciwutleniacza, który chroni naczynia krwionośne, zapobiega nowotworom i poprawia stan skóry . Pomidory malinowe mają także dużo witaminy C, potasu i błonnika .

Innym zdrowym rodzajem pomidorów są pomidory koktajlowe. Są to małe pomidory o słodkim smaku i soczystej miąższu, które mają wysoką zawartość witaminy A – niezbędnej dla prawidłowego wzroku, odporności i zdrowia skóry . Pomidory koktajlowe mają także dużo witaminy K, żelaza i magnezu .

Kolejnym zdrowym rodzajem pomidorów są pomidory żółte. Są to pomidory o jasnożółtym kolorze i delikatnym smaku, które mają wysoką zawartość beta-karotenu – prekursora witaminy A, który ma działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne . Pomidory żółte mają także dużo witaminy B6, folianów i fosforu .

Oczywiście każdy rodzaj pomidorów ma swoje zalety i warto jeść je regularnie. Najlepiej jest wybierać pomidory dojrzałe, świeże i pochodzące z ekologicznych upraw. Można je jeść na surowo lub poddawać obróbce termicznej, która zwiększa biodostępność likopenu .

Kto jest największym producentem pomidorów i jak na tym tle wypada Polska?

Największym producentem pomidorów na świecie jest Chiny, które w 2019 roku wyprodukowały ponad 61 milionów ton pomidorów, co stanowiło około 32% światowej produkcji . Na drugim miejscu były Indie, które wyprodukowały ponad 19 milionów ton pomidorów, co stanowiło około 10% światowej produkcji . Na trzecim miejscu były USA, które wyprodukowały ponad 12 milionów ton pomidorów, co stanowiło około 6% światowej produkcji . Inne kraje, które znalazły się w czołówce to m.in. Turcja, Egipt, Iran, Włochy, Hiszpania i Meksyk .

Polska jest jednym z większych producentów pomidorów w Europie, ale nie należy do światowej czołówki. W 2019 roku Polska wyprodukowała około 1,2 miliona ton pomidorów, co stanowiło około 0,6% światowej produkcji . Polska zajęła 24. miejsce na świecie i 7. miejsce w Europie pod względem produkcji pomidorów . Polska jest jednak liderem w Europie pod względem spożycia pomidorów na osobę, które wynosi około 30 kg rocznie .

Produkcja pomidorów w Polsce jest dość stabilna i wynosi średnio około 1,2 miliona ton rocznie . Większość pomidorów jest uprawiana w szklarniach lub tunelach foliowych, co zapewnia lepszą jakość i dłuższy sezon zbiorów . Najpopularniejsze odmiany pomidorów uprawiane w Polsce to malinowe, koktajlowe i żółte . Pomidory są głównie przeznaczone na rynek krajowy, ale część z nich jest także eksportowana do Niemiec, Czech i Słowacji .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty